PADAVĖJAS IR BARMENAS

PADAVĖJO IR BARMENO

modulinė profesinio mokymo programa

Įgijusiems pagrindinį (10 kl) išsilavinimą

 

Programos valstybinis kodas:

P31101303– programa, skirta pirminiam profesiniam mokymui, 60 mokymosi kreditų

 

Mokymosi trukmė – 60 kreditų, 4 metai (kai mokomasi bendrojo ugdymo dalykų ir profesijos)

Įgyjama kvalifikacija Barmenas, padavėjas. Kvalifikacijos lygis pagal Lietuvos kvalifikacijų sandarą (LTKS) – III
Baigę programą ir išlaikę egzaminus mokiniai gauna Barmeno, padavėjo profesinio mokymo diplomą.

Mokiniai mokosi

Specialybės dalykų (teorija ir praktinis mokymas), bendrojo ugdymo dalykų ir specialybės dalykų.

Kvalifikaciją sudarančioms kompetencijoms įgyti skirti moduliai

Privalomieji moduliai (50 mokymosi kreditų) pirminiam profesiniam mokymui:

  • Saugus elgesys ekstremaliose situacijose, 1 mokymosi kreditas
  • Sąmoningas fizinio aktyvumo reguliavimas, 1 mokymosi kreditas
  • Darbuotojų sauga ir sveikata, 2 mokymosi kreditai

Kvalifikaciją sudarančioms kompetencijoms įgyti skirti moduliai)

  • Įvadas į profesiją, 1 mokymosi kreditas
  • Pasiruošimas aptarnauti klientus, 10 mokymosi kreditų
  • Klientų aptarnavimas,10 mokymosi kreditų
  • Baro paruošimas ir klientų aptarnavimas, 5 mokymosi kreditai
  • Barmeno darbo organizavimas, 5 mokymosi kreditai
  • Gėrimų, kokteilių, nesudėtingų šaltųjų ir karštųjų užkandžių gaminimas bei patiekimas, 15 mokymosi kreditų
  • Įvadas į darbo rinką, 5 mokymosi kreditai

Pasirenkamieji moduliai (iš viso 5 mokymosi kreditai) pirminiam profesiniam mokymui

  • Įvairių skonių kavos gaminimas ir patiekimas, 5 mokymosi kreditai
  • Maisto ruošimas, 5 mokymosi kreditai

 

PROGRAMOS PASKIRTIS. Padavėjo ir barmeno modulinė profesinio mokymo programa skirta kvalifikuotam darbuotojui parengti, kuris gebėtų savarankiškai pasiruošti ir aptarnauti klientus, paruošti ir prižiūrėti barą, organizuoti barmeno darbą, gaminti ir patiekti gėrimus, kokteilius, nesudėtingus šaltuosius ir karštuosius užkandžius.

 

BŪSIMO DARBO SPECIFIKA. Asmuo, įgijęs barmeno ir padavėjo kvalifikacijas, galės dirbti barmenu baruose, kavinėse, restoranuose ir kitose maitinimo paslaugas teikiančiose įmonėse, kuriose įrengti barai ir padavėju įvairių tipų maitinimo paslaugas teikiančiose įmonėse.

Tipinės darbo priemonės: kasos aparatas, alaus pilstymo aparatas, sulčiaspaudė, indaplovė, ledų generatorius, šaldytuvas, plaktuvas, peiliai, atidarytuvas, kamščiatraukis, stiklo indai, svėrimo įrenginiai, matavimo prietaisai, skysčių matavimo talpos, mechaniniai baro įrenginiai, kavos virimo aparatai, stalo indai ir įrankiai, stalo užtiesalai ir kiti reikmenys, stalo serviravimo įrankiai, virtuvės informavimo sistema, lokali pranešimų sistema, kasos žurnalas, kompiuterinė lankytojų aptarnavimo programa ir kt.

Tipinės darbo sąlygos: dirbama patalpoje, prie aukštos temperatūros įrenginių, su elektros prietaisais; galimas darbas pamainomis. Dirbant privalu dėvėti specialius darbo drabužius, prisisegti skiriamąjį ženklą.

Barmenas ir padavėjas savo veikloje vadovaujasi darbuotojų saugos ir sveikatos, ergonomikos, darbo higienos, priešgaisrinės saugos ir aplinkosaugos reikalavimais.