Virėjas

Virėjo modulinė profesinio mokymo programa

Įgijusiems pagrindinį išsilavinimą (10 kl.)

 

Modulinė profesinio mokymo programa

Programos valstybinis kodas P42101303

Mokymosi trukmė – 3 metai, 110 kreditų

Įgyjamas vidurinis išsilavinimas ir kvalifikacija.
Baigę programą ir išlaikę egzaminus mokiniai gauna brandos atestatą ir Virėjo profesinio mokymo diplomą.

Mokiniai mokosi

Bendrojo ugdymo ir specialybės dalykų (teorija ir praktinis mokymas).

Kvalifikaciją sudarančioms kompetencijoms įgyti skirti moduliai

Privalomieji moduliai (100 mokymosi kreditų):

  • Įvadas į profesiją, 2 mokymosi kreditai;
  • Saugus elgesys ekstremaliose situacijose, 1 mokymosi kreditas.
  • Sąmoningas fizinio aktyvumo reguliavimas, 5 mokymosi kreditai.
  • Darbuotojų sauga ir sveikata, 2 mokymosi kreditai.
  • Tvarkos virtuvėje palaikymas, 5 mokymosi kreditai.
  • Pasiruošimas patiekalų gaminimui, 5 mokymosi kreditai.
  • Sriubų, karštųjų patiekalų ir padažų gaminimas, jų apipavidalinimas ir kokybės vertinimas, 20 mokymosi kreditų.
  • Saldžiųjų patiekalų gaminimas, jų apipavidalinimas ir kokybės vertinimas, 10 mokymosi kreditų.
  • Salotų, užkandžių, garnyrų ir šaltųjų patiekalų gaminimas, jų apipavidalinimas ir kokybės vertinimas, 15 mokymosi kreditų.
  • Patiekalų pobūviams gaminimas ir patiekimas, 20 mokymosi kreditų.
  • Darbas su dokumentais, 5 mokymosi kreditai.
  • Įvadas į darbo rinką, 10 mokymosi kreditų.
  • Pasirenkamieji moduliai (10 mokymosi kreditų):
  • Miltinių konditerijos gaminių gaminimas, 10 mokymosi kreditŲ.
  • Sveikos mitybos patiekalų gaminimas, 5 mokymosi kreditai.
  • Lietuviškų tradicinių nacionalinių patiekalų gaminimas, 5 mokymosi kreditai.

DARBO APRAŠYMAS Virėjo modulinė profesinio mokymo programa skirta kvalifikuotam darbuotojui parengti, kuris gebėtų savarankiškai gaminti, apipavidalinti ir patiekti patiekalus, įvertinti patiekalų kokybę, tvarkyti dokumentaciją. Asmuo, įgijęs virėjo kvalifikaciją, galės dirbti virėju įvairių tipų maitinimo paslaugas teikiančiose įmonėse.

Dirbant privalu dėvėti specialius darbo drabužius, prisisegti skiriamąjį ženklą. Darbas pamainomis, prie aukštos temperatūros įrenginių, su elektros prietaisais. Darbo metu yra galimos konfliktinės situacijos, todėl reikalingi gebėjimai jas suvaldyti ir spręsti. Darbuotojui privalu atlikti sveikatos profilaktinį patikrinimą ir turėti asmens medicininę knygelę arba privalomojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą.

KVALIFIKACIJOS ĮGIJIMAS

Modulių programose numatomas teorinis ir praktinis mokymas. Virėjo kvalifikacija suteikiama mokiniui, baigusiam visą mokymo programą ir pasiekusiam numatytus mokymo tikslus.

Modulio ,,Įvadas į darbo rinką“ mokomasi viešojo maitinimo įstaigose: valgyklose, kavinėse, restoranuose arba sektoriniuose praktinio mokymo centruose šalies profesinėse mokyklose.